Export update | Zomer 2023

Met Jack Boers

Over de actualiteit van export en internationaal zakendoen

Wat speelt er op het gebied van export? We bespreken het met Jack Boers, voormalig internationaal ondernemer, investeerder en nu ‘Captain of export’ van de Oranjewoud Export Academy.

“Onlangs sprak ik een tomatenkweker die voor 90% afhankelijk is van Albert Heijn. Op zo’n moment krijg ik weer de rillingen.”

- Jack Boers

Captain of export

In deze update

In deze update drie onderwerpen:

  • de handelsbeperkingen met Rusland en China,
  • de lessen die Jack leerde op dit gebied (verteld met een paar mooie anekdotes) en
  • de dreigende recessie.

Over Jack Boers

Jack Boers heeft een lang trackrecord in de ontwikkeling en export van voedselingrediënten. Eerst in dienstverband, daarna als eigenaar van Vitablend. Met vestigingen in Wolvega en Singapore en zo’n 80 mensen op de loonlijst, verkocht hij in 2012 zijn bedrijf. Jack ging daarna aan de slag bij een Indiaas bedrijf waarvoor hij overnames begeleidde en internationale salesteams opzette. Als Captain of export van de Oranjewoud Export Academy schuift hij onder andere aan bij intakegesprekken met nieuwe leden.
Jack, laten we in het buitenland beginnen. Je wilt het hebben over Rusland en China. Was je trouwens bij de Xsessions over China met Ruben Terlou en Bettine Vriesekoop?

“Dat was wel de bedoeling, maar door een vertraagde vlucht heb ik de Xsessions moeten missen, jammer genoeg. Want China en natuurlijk Rusland houden de gemoederen flink bezig. Geopolitiek, maar ook in de wereldhandel. 

Om met China te beginnen; dat land volg ik, net als India overigens, al jaren op de voet. China is zo’n veelzijdig en interessant land om handel mee te drijven. Chinezen maken mooie spullen, zijn heel eager en innoveren continu. Maar er zijn ook terechte zorgen. Dat blijkt wel uit de ingestelde exportbeperkingen voor chipmachines. En wie weet wat er, door mogelijke druk van de VS, nog meer volgt.” (Op deze pagina van de RVO lees je meer over ontwikkelingen in de handel tussen Nederland en China, red.)

En Rusland?
“De situatie in Rusland is natuurlijk nog veel moeilijker. Export naar dat land is praktisch onmogelijk, en het lijkt er niet op dat dat op korte termijn verandert. Je zou er maar net een mooie markt hebben opgebouwd… Het doet me terugdenken aan een situatie in mijn tijd als ondernemer. We deden ooit veel zaken met bedrijven uit Iran. Toen dat door politieke redenen vrijwel onmogelijk werd, kwam onze business bijna stil te liggen.”
Welke les heb je toen geleerd?
“Een harde les die ik natuurlijk al lang kende, maar door succes en naïviteit onder het tafelkleed was beland: nooit op één paard wedden. Onlangs nog sprak ik een tomatenkweker die voor 90% afhankelijk is van Albert Heijn. Op zo’n moment krijg ik weer de rillingen. Spreid je kansen zeg ik dan, in producten én markten. Wees voorbereid, altijd. Ook wanneer je denkt dat er geen vuiltje aan de lucht is. Want de issues met China en Rusland kon je een beetje zien aankomen, maar wat dacht je van Covid? Die bui zag niemand hangen.”

Dan de dreigende recessie. De Rabobank schreef onlangs over stagnatie in 2023 maar lichte groei in 2024, ook in export. Hoe kijk jij hier tegenaan?

“Al maanden vrezen economen voor een recessie. Maar of die er komt en hoe hevig, dat is afwachten. Feit is dat we flinke inflatie hebben gekend en geld lenen duurder is geworden. Bovendien zijn de voorwaarden strenger geworden. Kortom: om vandaag de dag je exportplannen te financieren moet je een goed verhaal hebben bij de bank. Een goede exportstrategie – en dat weten onze leden als geen ander – is dus niet alleen belangrijk voor het slagen, maar ook voor het überhaupt kunnen financieren van je exportplannen.”
Conclusie?
“De veranderende geopolitieke situatie, financiële markten en dreigingen laten maar weer eens zien hoe belangrijk ‘basisprincipes’ als risicospreiding en innovatie zijn. Maar minstens zo belangrijk is een gezonde ondernemerscultuur: een interne organisatie die flexibel is en verandering omarmt. Dat betekent scherp blijven wanneer het voor de wind gaat, en openstaan voor opbouwende kritiek en ideeën.”
Trouwens, is het na je Iran-debacle nooit meer misgegaan op die manier?

“Ja en nee… Laatste anekdote:

Mijn bedrijf werkte jarenlang samen met een grote Amerikaanse producent van vitamine E. Maar toen het misging in het productieproces van de Amerikanen en er verkeerde stoffen in het product terechtkwamen, stond ik opnieuw op een splitsing: heel snel een oplossing vinden of kapotgaan. Het werd gelukkig dat eerste. En hoe. Samen met een veel kleinere, maar superflexibele partner in Spanje wisten we een nieuw productieproces te ontwikkelen die de ongewenste stoffen kon filteren. We waren hiermee de eerste op de markt, en het heeft ons zelfs een monopoly van ongeveer een jaar opgeleverd. Zo maakten we door probleemoplossend te denken – noem het ondernemerschap – van een bedreiging een voorsprong. Dus nooit meer op één paard gewed? Helaas wel dus. Maar we waren flexibel genoeg om het probleem te tackelen.”

Geen Export update meer missen?

Schrijf je in voor onze Export Update-nieuwsbrief, helemaal onderaan de pagina.

Begint het te kriebelen?

Kom, dan maken we kennis. We laten graag zien hoe het lidmaatschap bijdraagt aan jouw internationale ambities en kijken samen of we een match zijn.

Scroll naar boven