Export update | Zomer 2023
Met Jack Boers
Wat speelt er op het gebied van export? We bespreken het met Jack Boers, voormalig internationaal ondernemer, investeerder en nu ‘Captain of export’ van de Oranjewoud Export Academy.
“Onlangs sprak ik een tomatenkweker die voor 90% afhankelijk is van Albert Heijn. Op zo’n moment krijg ik weer de rillingen.”
- Jack Boers
Captain of export
In deze update
In deze update drie onderwerpen:
- de handelsbeperkingen met Rusland en China,
- de lessen die Jack leerde op dit gebied (verteld met een paar mooie anekdotes) en
- de dreigende recessie.
Over Jack Boers
Jack, laten we in het buitenland beginnen. Je wilt het hebben over Rusland en China. Was je trouwens bij de Xsessions over China met Ruben Terlou en Bettine Vriesekoop?
“Dat was wel de bedoeling, maar door een vertraagde vlucht heb ik de Xsessions moeten missen, jammer genoeg. Want China en natuurlijk Rusland houden de gemoederen flink bezig. Geopolitiek, maar ook in de wereldhandel.
Om met China te beginnen; dat land volg ik, net als India overigens, al jaren op de voet. China is zo’n veelzijdig en interessant land om handel mee te drijven. Chinezen maken mooie spullen, zijn heel eager en innoveren continu. Maar er zijn ook terechte zorgen. Dat blijkt wel uit de ingestelde exportbeperkingen voor chipmachines. En wie weet wat er, door mogelijke druk van de VS, nog meer volgt.” (Op deze pagina van de RVO lees je meer over ontwikkelingen in de handel tussen Nederland en China, red.)
En Rusland?
Welke les heb je toen geleerd?
Dan de dreigende recessie. De Rabobank schreef onlangs over stagnatie in 2023 maar lichte groei in 2024, ook in export. Hoe kijk jij hier tegenaan?
Conclusie?
Trouwens, is het na je Iran-debacle nooit meer misgegaan op die manier?
“Ja en nee… Laatste anekdote:
Mijn bedrijf werkte jarenlang samen met een grote Amerikaanse producent van vitamine E. Maar toen het misging in het productieproces van de Amerikanen en er verkeerde stoffen in het product terechtkwamen, stond ik opnieuw op een splitsing: heel snel een oplossing vinden of kapotgaan. Het werd gelukkig dat eerste. En hoe. Samen met een veel kleinere, maar superflexibele partner in Spanje wisten we een nieuw productieproces te ontwikkelen die de ongewenste stoffen kon filteren. We waren hiermee de eerste op de markt, en het heeft ons zelfs een monopoly van ongeveer een jaar opgeleverd. Zo maakten we door probleemoplossend te denken – noem het ondernemerschap – van een bedreiging een voorsprong. Dus nooit meer op één paard gewed? Helaas wel dus. Maar we waren flexibel genoeg om het probleem te tackelen.”
Schrijf je in voor onze Export Update-nieuwsbrief, helemaal onderaan de pagina.
Begint het te kriebelen?
Kom, dan maken we kennis. We laten graag zien hoe het lidmaatschap bijdraagt aan jouw internationale ambities en kijken samen of we een match zijn.