Export Update | Najaar 2023

Met Joyce Walstra

Over de actualiteit van export en internationaal zakendoen
Wat speelt er op het gebied van export? We bespreken het met Joyce Walstra, directeur van de Oranjewoud Export Academy en voorzitter van MKB Noord.
“Het wordt niet persé makkelijker om door te groeien in Nederland, dat maakt de stap naar het buitenland steeds interessanter. Zowel landelijk als bij onze leden groeit de interesse voor de VS.”
Joyce Walstra
directeur Oranjewoud Export Academy & voorzitter MKB Noord

In deze update

  • De positie van het noordelijk MKB
  • Welke landen zijn in trek bij leden van de Academy?
  • De exportmentaliteit van noordelijke ondernemers

Over Joyce Walstra

Met bestuurlijke functies bij VNO-NCW, MKB Noord én de Oranjewoud Export Academy staat Joyce Walstra met beide benen in het noordelijke bedrijfsleven. Ze is regelmatig in Den Haag te vinden maar werkt vooral, tussen de ondernemers, vanaf Landgoed Oranjewoud.
Naast directeur van de Oranjewoud Export Academy ben je voorzitter van MKB Noord. Hoe kijk je vanuit beide rollen naar de huidige positie van MKB’ers?
“Ons land staat momenteel voor een aantal grote vraagstukken – denk aan zorg, onderwijs en klimaat – waardoor je merkt dat het bedrijfsleven momenteel geen topprioriteit is in Den Haag. Sterker nog: de kosten voor die vraagstukken komen deels op het bordje van het bedrijfsleven, bijvoorbeeld door verlaging van de mkb-winstvrijstelling, per 2024. Tegelijkertijd stijgen op verschillende vlakken de kosten voor werkgevers, denk aan de personeelskosten. Kortom, het wordt niet persé makkelijker voor ondernemers. Natuurlijk is Nederland nog steeds een goed land om te ondernemen, maar om verder te groeien wordt de stap naar het buitenland steeds interessanter.”
Hoe zit dat specifiek voor noordelijke ondernemers?
“We hebben in het noorden veel bedrijven die in een niche opereren. Voor deze bedrijven wordt de Nederlandse markt op lange termijn vaak te klein. En dus is internationalisering voor hen bijna een voorwaarde, zeker als je wilt groeien.”
Welke landen zijn momenteel in trek?
“Duitsland blijft populair. Voor veel bedrijven is dat land een logische eerste stap over de grens; het is dichtbij en Duitsers en Nederlanders waarderen elkaars kwaliteiten en begrijpen elkaar goed. Onder onze leden zie ik verder een groeiende interesse voor de VS, een trend die je ook landelijk ziet. En door de Brexit openen diverse leden nu een vestiging in het Verenigd Koninkrijk. Tenslotte is er natuurlijk groeimarkt China: vooral interessant voor de meer ervaren exporteurs.”
Maar, starten met exporteren vraagt ook een investering. En nu de kosten voor ondernemers stijgen en fiscale voordelen afnemen, moet je die stap ook maar dúrven maken.
“Eens, maar dat geldt in het algemeen voor exporteren: je moet het lef en de drive hebben om die stap te zetten. En dat is nog wel eens de crux in het noorden: we zijn al gauw tevreden. Dat terwijl er zóveel internationale potentie zit in de diensten en producten die hier vandaan komen. Al vaak gezegd, maar nog steeds relevant: we mogen hier best wat minder bescheiden zijn.”
Wat is er te doen aan die mentaliteit?
“Die ‘goed-genoeg-mentaliteit’ zit natuurlijk deels in de aard van ons noorderlingen. Maar je kunt die eigenschap prima compenseren door de drempel voor export zo laag mogelijk te maken. Daar zijn wij als Oranjewoud Export Academy natuurlijk het levende voorbeeld van.”
Leg uit
“Bij ons volg je niet zomaar interessante trainingen, maar werk je gedurende die trainingen concreet aan de internationalisering van je bedrijf. Daarin zit precies het verschil met een gemiddeld trainingsbureau: tijdens onze trainingen werk je aan je businesscase. Daardoor ben je je werknemers niet een paar dagdelen ‘kwijt’ – zoals dat bij andere trainingen kan voelen – maar werken ze vanaf ons landgoed feitelijk verder aan je bedrijf en internationale ambitie. ‘Work integrated learning’ zoals dat heet.”
Work integrated learning?

“Ja, dat is een bewezen aanpak die wij volledig hebben omarmd bij de Academy. Sinds dit jaar hebben we zelfs een externe taskforce die toeziet op de uitwerking ervan. In het verlengde van die praktijkgerichtheid hechten we veel waarde aan de flexibiliteit van onze programma’s. Zo leer je in ons Inbound Marketing Programma nu bijvoorbeeld ook AI-tools toepassen binnen je praktijk.”

Conclusie; wat wil je noordelijke ondernemers meegeven?
“Juist in tijden waarin het lastiger is om verder te groeien in Nederland, kan het buitenland een mooie stap zijn. Daar is wel durf, drive en vertrouwen voor nodig. Maar wanneer je, ondersteund door de juiste expertise, tot een weloverwogen exportstrategie komt, weet ik uit ervaring dat dat gevoel vanzelf komt – ook bij noordelijke ondernemers.”

Vorige Export Update gemist?
Lees hier de update met Jack Boers: voormalig internationaal ondernemer, investeerder en nu ‘Captain of export’ van de Oranjewoud Export Academy.

Geen Export Update meer missen?

Schrijf je in voor onze Export Update-nieuwsbrief, helemaal onderaan deze pagina.

Begint het te kriebelen?

Kom, dan maken we kennis. We laten graag zien hoe het lidmaatschap bijdraagt aan jouw internationale ambities en kijken samen of we een match zijn.

Scroll naar boven