Over ons

Oranjewoud Export Academy

Onze missie

Dit is waarvoor we het doen

In Noord-Nederland barst het van de ondernemingen met internationale potentie. Het is onze missie hen te helpen het maximale uit die potentie te halen. Op een manier die past bij ons noorderlingen: praktisch, slim en resultaatgericht.

De Oranjewoud Export Academy is geen klassieke kennisinstelling of ondernemersclub. Wat wij wél zijn: een platform waar hoogwaardige kennis en ambitieuze ondernemers samenkomen. Om kennis te halen en te brengen, om internationale groei mogelijk te maken, én om in contact te komen met young professionals die aan jouw internationale ambities willen en kunnen bijdragen.

50 Actieve leden

werkend aan hun exportstrategie

Stap voor stap en met hulp van experts en andere ondernemers komen onze leden dichterbij hun doel: internationaal succes.

10 Ambitieuze exportmanagers

gekoppeld aan leden

In ons Export Lab leiden we de beste young professionals ‘on the job’ op tot exportmanager bij jouw bedrijf.

6 Internationale businesscases

gerealiseerd in het buitenland

Sinds de oprichting in 2018 zijn er al zes internationale businesscases gerealiseerd – en zitten er nog vele in de pijplijn.

 

Zo geven we vorm

aan internationalisering

Dat groeien over de grens, dat doe jij helemaal zelf. Wat wij doen, is dat groeien mede mogelijk maken. Door de benodigde expertise aan te reiken, adviezen en ervaringen van collega-ondernemers beschikbaar te maken, en door jouw exporttalent op te leiden aan de hand van jouw businesscase

De academy daagt je uit en faciliteert, jij realiseert. Dus waar wij je samenbrengen met experts en gelijkgestemde ondernemers, daar zorg jij ervoor dat die kennis wordt omgezet in strategische keuzes binnen je businesscase. Zo kom jij stap voor stap tot een goede, gedegen exportstrategie voor je onderneming – en daarmee dichterbij het doel: internationaal succes.

Onze organisatie

Decennia aan export ervaring

Ook om een academy op te zetten heb je de juiste kennis en ervaring nodig. Wij zijn een groep gedreven ondernemers en professionals die voortdurend hun kennis en expertise bundelen in deze academy:

Bestuur

Robert van de Leur (voorzitter)

Gooitzen Boonstra (penningmeester)

Dirk Westra van Holthe (secretaris)

Chris van der Voorn (algemeen lid)


Raad van Advies

Rients Schuddebeurs

Alex van Ginneken

Sjouke Kuindersma

Sake Bosma

Leendert Klaassen

Rimmert de Jong

Young Professionals

bij de Academy

Oranjewoud leidt young professionals op tot exportmanagers. Dit traject van drie jaar heet het Export Lab en is speciaal voor jonge, getalenteerde professionals die het beste uit zichzelf willen halen. Je hoeft geen export-ervaring te hebben – het gaat ons om je karakter en je drive.

Ambitieuze bedrijven

bij de academy

Bij de Oranjewoud Export Academy participeer je in verschillende activiteiten; van tafelsessies tot masterclasses. Je deelt ervaringen met gelijkgestemden en leert van exportexperts. Jaarlijks stellen we samen jouw programma bij, zodat het optimaal aansluit op je ontwikkelingsfase. Ondertussen vormt gestaag jouw exportstrategie.

Onze mensen

Voor en achter de schermen

Zij zorgen voor het succes van de Oranjewoud Export Academy

Joyce Walstra

Directeur

Bram Kruijt

Manager Projects

Angelique Moes

Office Manager

Mijlpalen

Oranjewoud Export Academy

2016
Het idee ontstaat

Hoe maken we Fryslân samen innovatiever, duurzamer en nóg aantrekkelijker? Aan de hand van deze vraag is Friese Kansen ontstaan, een initiatief van ondernemers, bestuurders en andere Friezen die het verschil willen maken. Op Friese Kansen 2016 rijst de vraag hoe Friesland haar exportpotentieel beter kan benutten. Cruciaal hiervoor blijkt een platform ‘voor en door ondernemers’ waar koplopers en volgers in export inzichten kunnen ophalen en delen. Het idee voor de Oranjewoud Export Academy is geboren.

2018
Inschrijving Oranjewoud Export Academy

Op 1 februari 2018 wordt de stichting ingeschreven. Jetze Botma, Micha van Akkeren, Chris van der Voorn en Dirk Westra van Holthe vormen het eerste, vierkoppig bestuur.

2018
FB Oranjewoud wordt founding partner

In 2018 treedt Stichting FB Oranjewoud toe als founding partner van de Oranjewoud Export Academy. Hiermee worden de plannen voor de academy financieel en organisatorisch mogelijk. Doel: het noordelijke bedrijfsleven met raad en daad ondersteunen voor het realiseren van groei door export.

2018
Rabobank wordt partner

Rabobank wordt de tweede partner van de Oranjewoud Export Academy. Met haar (financiële) kennis van internationaal zakendoen is de bank een grote aanwinst voor de academy.

2018/2019
Lancering Export Lab

In 2018 start het premium programma van de Oranjewoud Export Academy. In het Export Lab worden Young Professionals gekoppeld aan het MKB gedurende een traject van 1.000dagen. In deze 1.000dagen ontwikkelt de Young Professional een internationale markt terwijl het talent wordt opgeleid tot een volwaardige Export Manager.

2019
Bentacera wordt partner

In 2019 treedt Bentacera toe als derde partner. Met haar kennis en expertise is Bentacera een waardevolle toevoeging voor de Oranjewoud Export Academy.

2019
Lancering lidmaatschap

Met het lidmaatschap brengt de Oranjewoud Export Academy gelijkgestemde ondernemers samen en gaat het masterclasses en businesscase-sessies organiseren. Een groep van Friese koplopers op het gebied van export stapt direct in en committeert zich voor tenminste drie jaar aan de academy.

2019
X-session Geoffrey Moore: ‘Crossing the Chasm’

De eerste X-session vindt plaats. Zowel leden als partners zijn welkom op dit – vanaf nu – jaarlijkse event. Op deze dag komen keynote speakers en koplopers op het gebied van sales en export naar Friesland. Tijdens de eerste editie spreekt niemand minder dan Geoffrey Moore: bestsellerauteur en bekend van zijn werk ‘Crossing the Chasm’. In navolging van het event gaat de Oranjewoud Export Academy de masterclass Crossing the Chasm aanbieden.

2020
Start Inbound Marketing programma

Tijdens de coronapandemie verruimt de academy haar aanbod met een uniek programma voor online marketing en sales, genaamd: Inbound Marketing. In tijden waarin fysieke bezoeken en beurzen onmogelijk zijn, geeft Inbound Marketing de tools en knowhow om toch (internationale) leads te genereren. Ook na de pandemie blijft Inbound Marketing een krachtig en gewild programma – en wordt zodoende toegevoegd aan het vaste ledenaanbod.

2021
Het Friesland Paviljoen

Jaar in jaar uit rijden noordelijke ondernemers achter elkaar aan naar internationale beurzen, om zich daar zelfstandig – klein of groot – te presenteren. Dat kan anders vindt een aantal leden. Zij en de academy bundelen de krachten voor een gezamenlijke stand op de BAU München in 2023: het Friesland Paviljoen.

2021
BeljonWesterterp wordt partner

Ook BeljonWesterterp wordt partner van de Oranjewoud Export Academy. Met deze samenwerking kan de academy haar leden nog beter ondersteunen bij hun internationale ontwikkeling.

2022
Go-Getters North

Samen met initiatiefnemers Gemeente Leeuwarden, Platform Zakelijke Dienstverlening, YFK en Young Heroes organiseert de Oranjewoud Export Academy Go-Getters North. Een unieke banenmarkt in Leeuwarden waar young professionals hun eigen talent (beter) leren herkennen en persoonlijk kennismaken met het mkb van Noord-Nederland.

2022
X-session Matt Dixon (co-auteur): ‘Challenger Sale’

Na twee jaar afwezigheid vanwege corona is er in 2022 weer een X-session. Deze editie staat in het teken van ‘The Challenger Sale - How To Take Control of the Customer Conversation’. We halen coauteur Matthew Dixon van de VS naar Friesland voor drie inspirerende sessies, inclusief een masterclass voor een aantal leden.

2022
Trip Advocaten en Notarissen treedt toe als sponsor

Als vijfde sponsor treedt Trip Advocaten en Notarissen toe als sponsor van de Oranjewoud Export Academy. Jeroen Reiziger: "TRIP is trots op de noordelijke economie. Onze advocaten en notarissen hebben veel ervaring met internationaal ondernemen en leveren vanuit hun specialistische kennis graag een bijdrage om de noordelijke kennis en kunde wereldwijd te exporteren."

2022
50ste lid

Drie jaar na de lancering van het lidmaatschap sluit de 50ste onderneming zich aan. De Oranjewoud Export Academy is uitgegroeid tot een platform met een grote verscheidenheid aan (export)kennis en ondernemers die elkaar continu voorzien van nieuwe inzichten en uitdagen om te groeien in export. 

Deze bedrijven zijn al lid

Sta jij hier binnenkort ook tussen?

Begint het te kriebelen?

Kom, dan maken we kennis. We laten graag zien hoe het lidmaatschap bijdraagt aan jouw internationale ambities en kijken samen of we een match zijn.

Scroll naar boven